سلام چوک ها در دو نوع adjustable و fixed هستند. اولی مثل یک شیر فلکه و دومی فقط یک حالت تنگنا در مسیر جریان هست. وظیفه عمده شون کاهش دبی تولیدی هست. اما یک وظیفه مهم دیگه این هست که اگر نسبت فشار بعد از چوک به قبل از اون بیشتر از یک عدد خاص باشه تغییرات فشار در بالادست دست (یعنی افت فشار های قبل چوک) مستقل از پایین دست (بعد چوک) می شود. این عدد برای هر گاز فرق میکنه و عمدتا چیزی حدود ۰.۵۵ هست. از گودال اتش یا فلیر معمولا در ابتدای فلو دادن چاه استفاده میشه یا موقعی که عملیاتی مثل اسید کاری و ... انجام شده . قراره سیالات مزاحم از چاه خارج و از ورودشون به سیستم ممانعت بعمل بیاد. در شکلی که اوردید یک دلیل دیگه هم وجود داره و اون خالی کردن sand trap هست. یعنی هر چند مدت یکبار ولو مربوط به تله سنگ باز میشه تا سنگ های تجمع یافته خارج بشن. در اینجا نقش چوک بیشتر کاهندگی فشار هست و مزیت دوم تقریبا منتفی هست چون بعد از چوک ابزاری نیست که افت فشار ایجاد کنه و این افت فشار قرار باشه روی بالا دست تاثیر بذاره و مزیتی که نسبت به یک ولو معمولی داره اینه که میدونیم چه کسری از چوک باز هست (در واحد یک سی و دوم)
چوک ها در دو نوع adjustable و fixed هستند. اولی مثل یک شیر فلکه و دومی فقط یک حالت تنگنا در مسیر جریان هست. وظیفه عمده شون کاهش دبی تولیدی هست. اما یک وظیفه مهم دیگه این هست که اگر نسبت فشار بعد از چوک به قبل از اون بیشتر از یک عدد خاص باشه تغییرات فشار در بالادست دست (یعنی افت فشار های قبل چوک) مستقل از پایین دست (بعد چوک) می شود. این عدد برای هر گاز فرق میکنه و عمدتا چیزی حدود ۰.۵۵ هست.
از گودال اتش یا فلیر معمولا در ابتدای فلو دادن چاه استفاده میشه یا موقعی که عملیاتی مثل اسید کاری و ... انجام شده . قراره سیالات مزاحم از چاه خارج و از ورودشون به سیستم ممانعت بعمل بیاد. در شکلی که اوردید یک دلیل دیگه هم وجود داره و اون خالی کردن sand trap هست. یعنی هر چند مدت یکبار ولو مربوط به تله سنگ باز میشه تا سنگ های تجمع یافته خارج بشن.
در اینجا نقش چوک بیشتر کاهندگی فشار هست و مزیت دوم تقریبا منتفی هست چون بعد از چوک ابزاری نیست که افت فشار ایجاد کنه و این افت فشار قرار باشه روی بالا دست تاثیر بذاره و مزیتی که نسبت به یک ولو معمولی داره اینه که میدونیم چه کسری از چوک باز هست (در واحد یک سی و دوم)
عملا از چوک در این مسیر استفاده نمی شود و با تراتل کردن ولو گودال سوخت کنترل دبی صورت می پذیرد