refinaryrig
افراد میهمان مجاز به دانلود فایل نمی باشند. اگر حساب کاربری دارید وارد شوید و مجدد تلاش کنید. در غیر این صورت ثبت نام کنید.
انصراف

پدیده آشام در مخازن شکافدار


۰ ۵۰۶۰ ۱ ۱۳۹۲/۰۳/۱۴ ۱۱:۵۷
 در منطقه اشغال شده به وسیله آب در نتیجه برداشت و افت فشار ، آب و نفت در شکافها در تماس بیشتری با هم قرار میگیرند و آب کم کم دور بلوک ها را فرا میگیرد و در اثر اختلاف چگالی بین آب موجود در شکافها و نفتی که در بلوک ها وجود دارد ، نفت از درون بلوک خارج شده و برداشت میشود . و در این حالت آب از سطح پایین بلوک وارد  میشود و نفت تولیدی از قسمت بالایی بلوک تولید خواهد شد .
حال با فرض اینکه سیستم نسبت به آب ترشونده باشد اگر سطح تماس آب و نفت در شکافها کمتر از سطح تماس آب و نفت در بلوک باشد قسمت اعظم برداشت طبق مکانیزم آشام به طور خود به خودی صورت میگیرد . از این طریق که آب موجود در شکافها در اثر نیروی مویینگی وارد سنگ شده و مقداری از نفتی که در بلوک وجود دارد را خارج میکند . ولی اگر در اثر برداشت سریع از مخزن سرعت پیشرفت سطح تماس آب و نفت در شکاف ها بشتر از بلوک ها باشد ، به دلیل اختلاف سرعت ، اختلاف چگالی بین نفت و آب نیز باعث برداشت نفت خواهد بود  و مکانیزم برداشت ترکیبی از نیروی مویینگی و روش ثقلی خواهد بود .
پس برداشت نفت در قسمت اشباع شده به وسیله آب به سرعت بالا رفتن سطح تماس آب و نفت در شکافها  بستگی دارد . بیشترین سرعت پیشرفت آب درون شکاف های عمودی که در این سرعت ، سطح آب و نفت در شکاف ها به اندازه سطح آب و نفت در بلوک ها خواهد بود را سرعت بحرانی پیشرفت آب مینامند . در سرعت های پایین تر از سرعت بحرانی سطح تماس آبو نفت در بلوک ها همیشه بالاتر از سطح تماس اب و نفت در شکاف ها است و لذا ورود اب از شکاف ها به درون بلوک ها تنها از سطح پایینی بلوک انجام میشود و جریان ورود اب به بلوک جریان یک سویه خواهد بود . در این صورت ورود آب به بلوک منظم خواهد بود و همه نفت فابل استحصال درون بلوک  برداشت خواهد شد  و زمانی که سرعت پیشرفت آب بیشتر از حد بحرانی باشد پس از گذشت مدتی آبی که در شکاف ها وجود دارد به اندازه ای بالا میاید که همه بلوک را فرا میگرد و بلوک حاوی نفت کاملا در اب غوطه ور می شود در حالی که مقداری از نفت موجود در بلوک در آن باقی می ماند و پدیده آشام کامل نشده.در واقع قبل از خروج همه نفت از بلوک به دلیل سرعت زیاد پیشروی آب در شکاف ها ، بلوک کاملا به وسیله آب احاطه میشود .
در نتیجه هنگام با رسیدن آب به سطح بالایی بلوک آب زیادی از بالای بلوک نیز وارد آن میشود و جریان دو سویه را تشکیل میدهد در این هنگام آب همزمان هم از سطح بالایی و هم از سطح پایینی بلوک وارد آن میشود در این حلت به علت اینکه ورود آب به بلوک منظم نیست یعنی آب سریع وارد بلوک میشود ، د رنتیجه مقداری از نفت که در بلوک وجود دارد نمیواند خارج شود در آن به صورت تله افتاده باقی میماند  به این علت میزان برداشت نهایی از مخازنی که در آنها جریان یکسویه برقرار است بیشتر از مخازنی است که جریان دوسویه در ان برقرار است .
در مخازنترشده به وسیله نفت ، نیروی مویینگی مانعی برای ورود آب به بلوک است تا وقتی که نیروی ثقلی ( در اثر اختلاف سطح آب و نفت موجد در بلوک ها و شکافها ) آنقدر زیاد نشده تا بتواند بر نیروی مویینگی غلبه کند آب وارد بلوک نمیشود پس هیچ برداشتی نخواهیم داشت.
 

8753019
عضو فعال

به اشتراک بگذارید
برای ارسال نظر باید ثبت نام کنید یا به حساب خود وارد شوید.

احمد داراب پور
احمد داراب پور
عضو فعال
کارشناس ارشد نمودارگیری از مخازن
تکمیلی:

جايگزيني فاز غيرترشونده توسط فازترشونده در يك بلوك پديده آشام موئينه ناميده ميشود كه در اثرآن فازترشونده در داخل يك بلوك افزايش مي يابد. از آنجايي كه پديده آشام موئينه يكي از مكانيسم هاي مهم توليد در مخازن شكافدار مي باشد داراي اهميت است و پارامترهاي مختلفي بر اين فرآيند تاثيرگذار هستند. براي بررسي پديده آشام موئينه آزمايشهايي در شرايط مختلف با استفاده از سنگهاي ميادين ايران انجام گرديد. در اين آزمايشات اثر عوامل مختلف از جمله نوع سنگ، تخلخل و نفوذپذيري مغزه، ابعاد مغزه، درجه حرارت و سنگيني نفت بر روي اين پديده بررسي گرديد. هك نتايج بدست آمده نشان داد خواص سنگ و سيال مخزن مانند نوع نفت، نوع سنگ، ابعاد مغزه، عبورپذيري و تخلخل مغزه همگي بر مكانيسم آشام موئينه تاثير گذارند.از طرفي پارامترهاي عملياتي مانند دما به عنوان يك پارامتر قابل كنترل بسيار موثر خواهد بود. چنانچه بتوان دماي مخزن را با رو شهاي حرارتي ازدياد برداشت بالا برد عملكرد اين مكانيسم در مخازن شكافدار بسيار بالاتر خواهد رفت و ميزان بازيافت نفت بيشتر خواهد گرديد.
منبع:اداره ارزیابی مخازن شرکت مناطق نفت خیز
۱۳۹۲/۰۳/۱۴ ۱۳:۲۴

6542
0